10 W 28/144 MHz transverter från Ukraina











Utvecklad av UT5JCW och säljs här transverters-store.com


Har snabbtestat 10 W 28/144 MHz transvertern från Ukraina. Billig. Litet format, snygg exteriör och bra manual. Smart med HF vox-funktion (finns också PTT-funktion). Smart också är det att en HF-antenn kan vara ansluten som blir inkopplad i by-pass mode. Den klarar 100 W. Se dock upp med att uteffekten från HF-transceivern inte blir alltför stor. Transvertern är försedd med en dämpsats som gör att att ineffekter upp till 10 W kan användas. Transverterns eventuella större frekvensdrift vid analog trafik tror jag saknar betydelse. NF är specat till att vara 1 dB, vilket är bättre än hos t ex TS-2000. Dessutom kan transvertern med fördel placeras nära antennen, om vox-funktionen används, för att undvika antennkoaxkabelns dämpning. Inte ovanligt med en koaxkabeldämpning på 3-6 dB. Jämfört i så fall med TS2000 och 100 W blir det då ca en S-enhet lägre nivå hos en mottagande station då transvertern är monterad vid antennen. Känsligheten hos TS2000 blir dock försämrad med sådana kabelförluster jämfört med transvertern. Transvertern är inte väderskyddad så ett sådant montage lämpar sig nog bäst vid portabelanvändning. Det går säkert bra att montera transvertern i en väderskydda låda.

Tror att att transvertern blir en bra kompis till en portabelstation typ Elecraft KX3 och speciellt till Icom:s SDR-transceivrar med sina vattenfallsdisplayer. Något som är mycket användbart vid t ex contests på 2 m för att slippa ratta runt med VFO-ratten från 144.050 till 144.350 MHz.

Med transvertern kopplad till en Icom IC-7610, med uteffekt satt till 1 % resp 2 %, blev transvertens uteffekt ca 5 resp 10 W. Med KX3:ans uteffekter satta till 1 resp 2 W blev transverterns uteffekter ungefär desamma. Provade också repeatertrafik. IC-7610 kan inte sända med högre frekvens än 29.700 MHz (finns säkert någon mod som fixar detta) så därför begränsas frekvensområdet till 145.700 MHz. Repeaterskift och subtoner går att ställa in men möjlighet till 1750 Hz tonsignalering saknas. Med KX3 finns ingen begränsning i frekvensområdet. Med den kan också repeaterskift och subtoner ställas in, men den saknar också 1750 Hz. Hittade en stark spurre i mottagningsläge på 144.405 MHz, i övrigt rätt så ren. Provade också SSB.trafik med en lokal station som inte kunde märka några konstigheter hos transvertern.