Nytt QSL-kort



För några dagar sedan såg jag denna vackra målning på en nätauktion. Den är målad av Olof Walfrid Nilsson 1919. Målningens titel är "Sommarkväll vid Rautasjaure". Konstnären var helt obekant och likaså sjön i Lappland. Hittade info på bl a Wikpedia.

Olof Walfrid Nilsson, född 12 oktober 1868 i Norra Råda socken, Värmlands län, död 23 februari 1956 i Karlstad, svensk målare, tecknare och dekorationsmålare, främst verksam i Karlstad, Göteborgsregionen och Lappland.
Nilsson deltog i det inre utsmyckandet av ett antal prestigefulla byggnader i Göteborg men gjorde sig även bekant som skicklig oljemålare med motiv hämtade såväl från Värmland och västgötabygden som från Lappland. Han är i dag främst ihågkommen som "fjällmålare". Även "isiga" landskap.
I början av 1900-talet gjorde Olof W. Nilsson flera offentliga utsmyckningar i Karlstad, bland annat vägg- och takmålningar i trapphuset i Sockerslottet och takmålningen i festsalen på Grand Hotell (1904).

Ett flertal av hans vackra landskapsmålningar kan ses här http://www.artnet.com/artists/olof-walfrid-nilsson/




Rautasjaure, nordsamiska Rávttasjávri, är en fjällsjö söder om Torne träsk i Kiruna kommun i Lappland som ingår i Torneälvens huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 16,7 kvadratkilometer och ligger 560,1 meter över havet. Rautasjaure ligger i Torne och Kalix älvsystem Natura 2000-område.
Sjön ligger i en djup dalgång, omgärdad av fjäll som sträcker sig omkring 1 000 meter över sjöns yta. Längst i öster har Rautasjaure sitt utlopp via Rautas älv, som där bildar stora sel med svaga strömmar.
Namnets förled kommer av det samiska ordet ráktas som är en sorts dragrem som använts i samiska åkdon.
Jámikasuolu, vilket betyder "de dödas ö", är en ö i Rautasjaure där samer tidigare begravde sina döda.



Sjön Rautasjaure ligger för långt bort från Abisko för att jag ska orka vandra dit. Får nöja mig med att titta på Kjell Nästéns vackra film. I filmen passerar han Rautasjaure.


Sedan jag flyttade upp till Boden har jag inte kunnat använda mina tryckta SM0-QSL-kort. Har sedan dess printat ut många varianter på QSL-kort. Det har inte blivit så många utprintade kort. Det finns  många kort att skicka ut och besvara så det är dags att beställa nya tryckta kort. Har valt att göra framsidan med utsnitt från Olof Walfrid Nilssons vackra oljemålning. Tror inte att det längre finns någon copyright på den 100 år gamla målningen.