Dataöverföring med sammanflätade kvantpartiklar över stort avstånd



Ett kinesiskt forskarteam genomfört dataöverföringar 
med sammanfätade kvantpartiklar över rekordstort avstånd 

Läs mer här:

Nyhetsartikeln från 2017 i PHYS.ORG https://phys.org/news/2017-07-physicists-transmit-earth-to-space-quantum-entanglement.html

Forskningsrapporten https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1707/1707.00934.pdf

Forskning och Framsteg "Partikeldressyr i kvantvärden" från 2012 https://fof.se/tidning/2012/10/artikel/partikeldressyr-i-kvantvarlden

En sammanfattning av resultatet hjälpligt översatt från engelska till svenska m h a Google Translate:

Två forskargrupper i Kina har förlängt avståndet som sammanflätade kvantpartiklar kan användas för att skicka information, inklusive krypteringsnycklar. 

Kvantsammanflätning är ett delat tillstånd med två separata partiklar - vad som händer med en händer med den andra. Forskare vet ännu inte hur det sker, men de har lärt sig hur man skapar sådana kvantpartiklar, vanligtvis genom att skjuta en laserstråle genom en kristall. Ett användningområde med sammanflätade kvantpartiklar skulle kunna vara att bygga kvantnätverk. Sådana nätverk skulle vara mycket snabbare än vad vi har nu, och de kan inte hackas. I dessa nya försök har forskarna förlängt avståndet, tidigare några 100-tals kilometer jordbundna avstånd, mellan två partiklar - en på jorden och den andra på en satellit. De har också visat att det är möjligt att skicka  krypteringsnycklar från en satellit till en jordbaserad mottagningsstation.

I det första experimentet överförde forskargruppen egenskaperna hos en sammanflätad partikel i en anläggning i Tibet till sin systerpartikel i en satellit.  Informationsöverföringen med fotoner, som var ungefär 500 st, skedde på ett avstånd av 1400 kilometer.

I det andra experimentet skapade med en utrustning ombord på en satellit en slumpmässig sträng av tal för att representera en krypteringsnyckel. Nyckeln överfördes sedan till en jordstation som en del av en sammanflätad fotonström.