Tropokonds


I ett föredrag vid 41st Nordic VUSHF Meeting 2019 i Norge beskrev Stefan, LA0BY mekanismer bakom långväga förbindelser, främst på 144 MHz, med "tropsheric ducting" Han beskrev också sina egna erfarenheter sedan många år tillbaka. Läsning rekommenderas!
http://www.la0by.darc.de/190615_LA0BY_Tropo%20extreme.pdf

På 10 GHz kan, förutom ducting, även regnscatter, flygscatter, snöscatter och troposcatter användas. Här uppe i norr är ducting ovanligt förekommande och det finns inte mycket flygtrafik att studsa på. Om troposcatter är förekommande vet jag inte. Bästa möjligheter till DX på 10 GHz är regnscatter och kanske också snöscatter. Kanske ducting nära havsytan (typ över Bottenviken) är mer frekvent och även för högre frekvenser än 10 GHz. Behöver testas :-)



Stefan tipsade om sajten http://www.heywhatsthat.com/profiler.html  där man bl a kan simulera vilka hinder som ligger i vägen för tropokonds med långa avstånd. Provade att mata in sträckan Långberget, Boden - Klintehamn med en "flat earth profile". Se ovan. Sådana simuleringar kan vara till nytta var t ex en 10 GHz beacon bör placeras.





När det gäller att reka korta avstånd, upp till ca 60 km, på höga frekvenser är sajten https://airlink.ui.com/#/ptp mycket användbar. I exemplet ovan är sträckan Degerbergsfortet, Boden - Ormberget, Luleå på 11 GHz rekad. Även på korta och längre avstånd hjälper atmosfärens refraktion till att "böja" radiovågorna även när det inte är konds.


Nedan länkar till teoretiska beskrivningar om vad som händer med elektromagnetisk vågutbredning i atmosfären på grund av dess refraktion: