Förövning Eshail - Mottagning av satellit-TV




En förövning för att senare försöka med mottagning av amatörradiotrafik från den geostationära satellliten Eshail 2 i positionen 25.5 grader öst. Alltså försöka hitta en TV-satellit nära Eshails banposition.



Satfindern indikerade endast en kraftig signal när jag vred på pararbolen. Det var i sydlig riktning. Mätte med det digitala vattenpasset på LNB-armens vertikala del att lutningsvinkeln då var 84.0 grader.



Parabolens läge vid max indikering på Satfindern



En billig satellit-TV box hade inhandlats på Kjell & Company. Utan att ha studerat boxens manual lyckades jag med konstycket att få den att skanna in de mottagna TV-kanalerna, drygt 200 st, kanske hälften var krypterade.



De flesta kanalerna var tyska. Det var som att uppleva satellit-TV mottagning för 30 år sedan. Tiden har stått stilla när det gäller utbudet, mest reklamkanaler och annat skräp! Undrar just över hur många det är idag som tittar på satellit-TV när typ Netflix och TV-trafik i bredbandsnät tar över alltfler tittarskaror? I videoklippet (3 min) ovan finns korta klipp från flera av de mottagna kanalerna.




Efter googlande kom jag fram till att det var TV-kanalerna i Astra-satelliterna KR, L och M på 19.2 grader öst som kom in boxen.



Eshail 2:s täckning




Eshail-satelliten ligger ca 7 grader längre åt öst än Astra-satelliterna. Det verkar som om mottagning av Eshail-satelliten ska kunna kunna funka även elevationensmässigt från husets framsida. Kanske är en 60 cm parabol i minsta laget?