DAB-mottagning


Nedan mottaget spektrum (RSP Spectrum Analyzer) från DAB-sändaren i Älvsbyn. Min mottagningsantenn är en GP för för 80, 40, 20, 15 och 10 m banden :-)


DAB-block 12B (1.536 MHz brett) på 225.648 MHz sänds från Älvsbyn

Den som är intresserad av en djuplodande teknisk beskrivning av DAB så har EBU publicerat en sådan EBU Tech 3391 Guidelines for DAB network planning (pdf)


Sveriges Radios DAB-kanaler över Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå:

 P1
 P2 Klassiskt
 P2 Världen
 P3 Star
 P7 Sisuradio (06.00-24.00, övrig tid P4:s riksutbud)
 Radioapans knattekanal (06.00-20.00)
 DAB Event – en möjlighet att vid speciella tillfällen utöka utbudet

Dessutom sänds ett antal kommersiella/privata DAB-kanaler (ej över Älvsbynsändaren)

SR medverkar i Teracoms försökssändningar med markbaserad DAB+
över Stockholm, Uppsala och Gävle med följande kanaler:

 P2 Musik
 P3
 P4 Stockholm

DAB+ är sändningsteknik för digital radio som bygger på samma plattform som DAB, men som utnyttjar en modernare ljudkodning. Därför kan man få plats med minst dubbelt så många kanaler med DAB+ som DAB. Dessutom kan ljudkanalerna kompletteras med video-/bildtjänster m m. De flesta DAB-mottagare som säljs klarar DAB+.

Tråkigt att P4 Norrbotten via Älvsbynsändaren inte finns med i försökssändningarna med DAB+.

Många länder i Europa sänder DAB/DAB+. I Sverige avvaktas ett politiskt beslut om ett eventuellt  införande av DAB. Alla Teracoms större FM-TV stationer, ca 50 st, är redan förberedda för DAB med antenner m m. Norge är först med att ha släckt FM-näten och övergått till DAB+. Något att komma ihåg om man med bilen passerar t ex Riksgränsen till Norge. Om inte bilradion klarar DAB-mottagning så kan man inte höra de norska radioprogrammen och vad värre/farligare är att det går inte att få några trafikvarningar, som vi är vana med våra RDS-utrustade FM-bilradiomottagare. Från och med 2020 måste bilradiomottagare klara DAB/DAB+ i nya bilar som säljs  EU-länder.

De flesta och även billiga FM-mottagare som du t ex kan köpa på Storheden i Luleå klarar DAB/DAB+-mottagning. Och med dem uppstår den omvända risken. Använder du t ex en sådan mottagare som en köksradio och har ställt in den för DAB-mottagning så kommer du inte att höra viktiga meddelanden som sänds från P4 Norrbotten. DAB-sändningen från Älvsbyn sänder inga viktiga meddelanden/VMA som RDS gör och bryter FM-programmet med hög ljudstyrka.

Älvsbynsändarens täckningsområde är stort och de som lyssnar på DAB i bilen (det är mycket bra ljudkvalitet med DAB) missar också viktiga trafikmeddelanden och andra samhällsviktiga meddelanden som P4 Norrbotten sänder.



Vår DAB+/FM köksradio Grundig TR 2200 med bra ljudtryck (30 W)
Gråsparven har Kjell Wågström i Jokkmokk snidat