SDR-mottagarna SDRplay RSP2 och RSPduo



SDRplay RSP2
är en liten SDR-mottagare (Software Design Radio) som tillsammans med en PC har fantastiska egenskaper och möjligheter. Den täcker ett enormt frekvensområde, från 1kHz till 2 GHz. Det är med det tillhörande PC-programmet SDRUNO (och andra program) det kan bestämmas vad man vill att mottagaren ska göra. Och det är mycket. Nya möjligheter tillkommer allt efter som programmen utvecklas. Det är många sändningsmoder som kan avlyssnas: bl a AM, FM, enkelt sidband, telegrafi och många olika digitala sändningsmoder tillsammans med program som dekoderar sådana signaler. Stationer på FM-bandet kan avlyssnas i stereo tillsammans med RDS-information.

Till mottagaren mottagaren kan en GPS-styrd referensoscillator (24 MHz) anslutas, t ex från SDR-Kits. Frekvensnoggrannheten i RSP2 blir då ca 1 Hz vid 1 GHz! Det finns USB-rattar som underlättar frekvensinställningen, t ex från Elad och Griffin.

ARRL har testat RSP2pro (samma innehåll som RSP2 men med  en låda av metall i stället för plast):





RSGB har testat och jämfört RSP2 med föregångaren RSP1:





Senaste mottagaren från SDRplay är RSPduo. Den innhåller två SDR-mottagare som medger än fler tillämpningar, RSGB har testat den.