Södertörns Radioamatörer


Åkte ut till Gålö  för ett klubbmöte i Södertörns Radioamatörers stuga. Mötet handlade om att fördela arbeten inför, under och efter den stora loppisen nu på lördag i Handen. Klubben är kanske den största i Sverige med sina ca 300 medlemmar och den årliga loppisen är nummer två i storlek.

Klubbens stolthet, en 11 m lång yagiantenn för kortvåg, blev monterad och driftsatt helt nyligen. Se bilder här. Antennen med typbeteckningen Pro-96 är tillverkad av USA-företaget Mosely. Den har imponerande prestanda, som t ex 8 dBd antennvinst på 40 m bandet.

Klubben har QSL-service för medlemmarna. Det går att både lämna sina QSL-kort och hämta kort som inkommit.

QSL-kort utväxlas bland radioamatörer som en bekräftelse och tack för radiokontakten. Kortet är stort som ett vykort och ser ofta ut som ett sådant. Passade på att hämta kort som hade inkommit till mig. Valt ut att visa tre kort av dem här med deras fram- resp. baksidor.

Stationen SE100SAF, med operatören Claes SM0MPV hade jag ett QSO (radiokontakt) med från Boden för en månad sedan. Stationen var tillfälligt upprättad för att fira att det var 100 år sedan den numera sedan länge nedlagda kustradiostationen i Vaxholm startade. Det var en stor tillställning arrangerad av radioamatörer. Försvarministern var där och invigningstalade. Radio Nord var också i luften och sände inspelade program på bl a Sveriges Radios klassiska och numera upphörda utlandsradiofrekvens 6.065 MHz.Av QSL-kortet från Stuart 2E0IMS i Manchester framgår det utan tvekan att han är en stor beundrare av fotbollslaget Manchester United. Klockslaget den 6 februari 1958 indikerar att det var då åtta spelare laget dog i en flygkrasch i München. 


Kumar, en av operatörerna i tävlingsteamets station A73A har skickat ett tjusigt QSL-kort för ett QSO jag hade med honom förra året från Boden på 10 m bandet. Stationen finns i Doha i Quatar.