Utsikt från en balkong

Söndagen den 31 augusti 2014 i Boden. Klockan är halvsju. Morgondimma och +3 C.

Många trådar! Förstora och öppna fotot i en ny flik så kanske alla trådar kan ses. Längst bort en kraftledning och från vänster en 20 m longwire-antenn, en hundlöplina, en matarledning till en G5RV-antenn, G5RV-antenntrådarna och en provisorisk inverterad dipol för 40 m bandet. Längst till vänster en 4 element yagiantenn för 2 m bandet som är riktad mot en repeater i Kalix, ca 50 km bort. Köpte den antennen i år på en amatörradioloppis i Skellefteå. Glömsk som man blir på gamla dar uppmärksammades jag av försäljaren att jag var på väg att traska ut med den utan att betala. Pinsamt! Yagiantennens resonans låg en bra bit utanför bandet, men det fixades enkelt genom att knacka på gammamatchen.

Provuppsättning av den inverterade dipolen för 40 m bandet. Antennens mittpunkt sitter drygt 7 m upp på ett teleskoprör tillhörande en taksnöskrapa. Det stagade markfästet är ett strålkastarstativ från Biltema.

Kanske det inte är så välkänt att ägaren av Biltema är mycket flygintresserad. Han har anställda piloter (tror jag) som flyger två plan, en Spitfire och en Mustang. Även en 350 milj kr privatjet lär ingå i flygflottan. Utanför varuhuset i Luleå är ett Viggenplan placerat på en hög piedestal. Inne i huset finns en liten liten utställning med flygmodeller, flyginstrument, radioutrustning m m.

Den inverterade dipolen ska snart med på en tur till fjällvärlden, Kvikkjokk eller Stora Sjöfallet.