Läsa CQ med Zinio



Den amerikanska privatägda tidskriften CQ Amateur Radio har funnits en väldans massa år. Den innehåller läsvärda och underhållande artiklar. Den tillsammans med QST, som utges av USA-föreningen ARRL, är de största engelskspråkiga tidskrifterna avseende innehåll och upplaga. Vid en jämförelse mellan de två så har CQ mer redaktionellt innehåll än QST. För att få tillgång till QST måste man vara medlem i ARRL.

Det blir allt vanligare att tidskrifter kan hämtas via nätet och läsas med en speciell läsare. CQ kan köpas via Zinio, som finns som app för Android, iOS och också för Windows 8 och RT. Även vanliga webbläsare kan användas. Det går att köpa äldre lösnummer. Med apparna kan tidskriften läsas off-line. Med lite bök kan tidskriften skrivas ut. Läs här.

Förlaget som ger ut CQ har tidigare gett ut tidkrifterna Popular Communications, CQ VHF och WorldRadio Online. Dessa ingår numera i den digitala versionen av CQ. En helårsprenumeration med 12 digitala nummer via Zinio kostar 175 kr (ca 15 kr/nummer). Digitalt lösnummer kostar 39 kr. Detta är mycket prisvärt med andra ord. Info hos svenska Zinio finns här. Den digitala QST inkl medlemskapet kostar 250 kr/år. Den kan läsas med appar för Android och iOS eller via en webbläsare. Det går att ladda ner QST i pdf-format.

Nedan ett exempel på en underhållande artikel i senaste CQ. Den handlar om kända vetenskapsmän och deras kopplingar till radioteknik. Richard Feynman och Joe Taylor är bägge två nobelpristagare. Feynman är inte längre i livet. Han var ett snille i klass med Einstein. Joe Taylor är en mycket aktiv radioamatör med signalen K1JT. Han är en världskändis bland radioamatörer. Han är min idol och jag har haft förmånen att träffa honom på en konferens i Tyskland för månstudsare. Joe Taylor är högaktuell just nu inom forskarvärlden i samband med upptäckten av gravitationsvågorna från Big Bang.





CQ förekommer ibland som temanummer som här med QRP i februarinumret från i år.