FURAI lördags den 12 oktober var det loppis hos klubben FURA - Föreningen Umeå Radioamatörer - SK2AT. Det passade mig bra då jag var på besök hos min dotter med familj. De bor nära radioklubbens lokal i Umedalen i Umeå. Klubblokalen ligger närmare bestämt i Umedalens skulpturpark. I parken finns en hög, ej längre använd, skorsten. I toppen av skorstenen finns en hästskulptur och det lär höras ett hästgnägg från den varje hel timme. Skorstenen fungerar som fästpunkt för klubbens långa trådloopantenn. Strax framför skorstenen finns ett konstgalleri, Galleri Andersson/Sandström.

Här ses FURA:s imponerande takantennpark bestående av yagiantenner för kortvåg och högre frekvenser.

Den stora välutrustade klubblokalen ligger i ett källarplan. I mitten ses FURA:s ordförande Rune, SM2EKA.


På loppisen fyndade jag en ICOM 100 W transceiver för kortvåg och VHF. I fyndet ingick en 
Panasonic mottagare för mellanvåg och kortvåg. Den mottagaren fick barnbarnen ta över.


En av Europas förnämligaste skulpturparker ligger i Umeå, på området Umedalen.

Umedalen byggdes på 1930-talet som ett mentalsjukhusområde, men avvecklades och såldes av Västerbottens Landsting 1987 till Fastighetsbolaget Balticgruppen. Balticgruppen valde att förvandla och utveckla vårdinstitution till en modern och attraktiv företagsby, och som ett led i ambitionen att ändra det belastade namnets rykte, skapades, i samarbete med Galleri Andersson/Sandström, konstprojektet Umedalen Skulptur.

Från och med år 2000 genomförs Umedalen Skulptur vartannat år. Två hundra framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken på det före detta mentalsjukhusområdet Umedalen. Balticgruppen har genom åren köpt in flera av skulpturerna vilket gör att det i dag finns en imponerande samling i parken, bestående av trettiofem permanenta verk av bland andra: Miroslaw Balka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormley, Anish Kapoor och Clay Ketter för att nämna några.

Tack vare konstprojektet Umedalen Skulptur är Umedalsparken i dag en av länets största attraktioner med över 20 000 besökare varje sommar. Vad som gör Umedalen Skulptur unikt är framför allt konstsamlingens innehåll. De världsnamn som finns representerade på Umedalen brukar man vanligtvis möta i hårdbevakade internationella museisammanhang och biennaler och inte bland förskolor, bibliotek, apotek och norrländska tallar. Något som också gör projektet speciellt är att det är ett helt och hållet privatfinansierat initiativ, att det är öppet och tillgängligt för alla dygnet runt, året om och att det är gratis att besöka parken.

Texten om skulpturparken ovan är hämtad här. Det är Kjell, SM0FOB på fotot som upplever en skulptur i parken den 19 juli 2010.