Packad Elecraft KX3 med Koss Porta Pro Speak Easy


Transportväska Clas Ohlson Safe Case 40-8469. Mått B 33 x H 28 x D 12 cm. Vikt 1.6 kg.
Tänsticksasken är förstås av den större modellen :-)


Fullpackat


Översta lagret


Översta lagrets innehåll.


Understa lagret


Understa lagrets innehåll förutom KX3an.


Driftsatt Elecraft KX3 transceiver. Många timmars drifttid i lyssningssläge. Sändareffekt 3 W. Jämfört med 10 W blir signalstyrkan bara en S-enhet lägre hos mottagande station.


Tyvärr fick den här materielen, plus eventuellt teleskopmetspö, inte plats i transportväskan :-)


Headsetet, Koss Porta Pro Speak Easy, tar mycket liten plats i hopvikt läge. Jag använder samma inställningar som för headsetet Heil Proset (MIC BIAS ON samt TX EQ inställd enligt tidigare anvisningar från Gunnar,SM2IUF ).

Koss hörelement är mycket känsligare än hos Heil Proset 4, uppskattningsvis ca 15 dB. De är så pass mycket känsligare att KX3ans egen störnivå blir hörbar. Ett tips kan vara att dra ned RF GAIN med 20 dB. S-meterutslaget ändras inte vid ändrad RF GAIN.

Även Koss mikrofon är känsligare. Frekvensgången hos Heils mikrofon är anpassad för "DX". Det är en onödig finess eftersom önskad frekvensgång kan ställas in hos KX3 med TX EQ. I min värld, det vill säga QRP-världen, är det max mikrofonförstärkning (MIC 40) och max kompression (CMP 30) som gäller. Jag tror att det var Lars, SM0DRV, som någon gång på 1970-talet påvisade efter många tester att uppfattbarheten av svaga SSB-signaler förbättras om SSB-signalen är distorderad. I morse hade jag ett SSB-QSO med Yngve, SM2YIP, i Överkalix på 80 m. Jag var S8 hos honom. Yngve hade inget att anmärka på min ljudkvalitet trots mina "QRP-inställningar".

Jag lyssnar helst med KX3 i kvasistereoläge AFX MD DELAY. Det är inte lika ansträngande att lyssna då och jag tycker också att uppfattbarheten av svaga signaler blir bättre. Med stereohörlurar, liksom med två högtalare, kan man använda KX3:ans finesser som DUAL RX AUTO och AFX MD PITCH.

Koss headsets öppna hörlurar har bra bas- och diskantåtergivning och är också lämpade för musiklyssning. Anslutningssladden (3.5 mm proppar) är 2.4 m lång!  En utseendenässig fördel är att man slipper se ut som en anställd hos TV4 Sporten :-)

Tekniska data Koss Porta Pro Speak Easy
Hörlurarna 15-25000 Hz, 60 Ohm, 101 dB SPL
Mikrofonen 100-10000 Hz, -54 dB +/- 3 dB

Tekniska data Heil Proset 4
Hörlurarna The speakers in the Pro-Set series are 200 ohms and -3 dB point at 8 kHz. This 
reduces the hiss and noise of amateur radio receivers. The Pro-Set exhibits 
medium effeciency and will require 4 to 5 dB more drive than entertainment style 
headphones, but most transceivers have no problem driving these headphones 
with the AF gain set at about 2 o’clock.
Mikrofonen The Heil HC-4 Element has been designed for Serious DXers. It places a +10 dB rise 
at 2,000 Hz, which is right in the middle of the human speech range. The result is 
not a pretty sound, but it cuts through. The frequency response is 600 Hz - 8 kHz.